Tran jest olejem rybim kojarzonym przede wszystkim jako suplement diety wspierający odporność. Substancja ma jednak znacznie więcej prozdrowotnych właściwości niż wzmacnianie układu immunologicznego. Co zawiera w sobie tran? W jaki sposób działa na ludzki organizm?

Skład i właściwości tranu

Tran to ciekły tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych (w tym z dorsza atlantyckiego). Tylko olej rybi otrzymywany we wspomniany sposób można nazwać tranem. Olej z wątroby rekina czy olej z mięśni ryb tłustych są osobnymi produktami. Nie należy mylić ich z tranem – olejem z wątroby dorsza i ryb dorszowatych.

Właściwości tranu wynikają bezpośrednio z jego składu. Omawiany olej zawiera w sobie substancje o korzystnym wpływie na ludzki organizm: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A oraz witaminę D. Co należy wiedzieć o ich działaniu?

Tran w tabletkach lub płynnej postaci dostarcza przede wszystkim wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz DHA i EPA. Wymienione składniki wspierają pracę mózgu i serca, wspomagają też prawidłowe widzenie. Poza byciem dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych tran zawiera w sobie witaminy A oraz D. Pierwszy ze składników wspiera odporność, proces widzenia i dba o kondycję skóry. Witamina D, oprócz wywierania pozytywnego wpływu na układ immunologiczny i nerwowy, uczestniczy w prawidłowym rozwoju układu kostnego i jest ważna dla odpowiedniej mineralizacji kości. Opisany składnik okazuje się szczególnie istotny w okresie wzrostu, czyli w przypadku dzieci i młodzieży.

Tran – działanie na ludzki organizm

Tran wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Może być przyjmowany w celu zmniejszenia poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, a także obniżenia ciśnienia krwi. Przedstawiony olej rybi ma szansę ograniczać ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru lub innych problemów z krążeniem. Tran dba również o zdrowie nerek. Bywa stosowany wspomagająco w przypadku powikłań związanych z cukrzycą, niewydolności nerek lub innych chorób dotyczących wspomnianych narządów.

Olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych wspiera także prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Jako suplement bywa zalecany w przypadku migrenowych bólów głowy, ADHD, epilepsji, zespołu stresu pourazowego czy choroby Alzheimera. Olej rybi dba również o zdrowie oczu. Przyjmowanie tranu może okazać się pomocne w przypadku problemów z suchością oka. Stosowanie oleju wspomaga także leczenie zaćmy, jaskry oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Tran – środki ostrożności

Olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych pochodzący z zaufanego źródła jest bezpiecznym, dobrze tolerowanym suplementem w przypadku większości osób. Mogą przyjmować go dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy, a nawet kobiety w ciąży (po konsultacji z lekarzem). W czasie suplementacji należy przestrzegać zaleceń producenta w kwestii dawkowania. Długotrwałe stosowanie większych dawek tranu niż zalecane może prowadzić do przedawkowania witamin A i D, zmniejszenia aktywności układu odpornościowego (w tym ograniczenia zdolności do samodzielnego zwalczania infekcji) czy wywierać negatywny wpływ na krzepnięcie krwi. Ponadto osoby przewlekle chore powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania oleju z wątroby dorsza.

Tran zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3, których trudno dostarczyć sobie z codzienną dietą) oraz witaminy D i A. Dzięki wymienionym składnikom olej z wątroby ryb dorszowatych dba o zdrowie oczu, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a także wzmacnia odporność. Stosowanie tranu zaleca się każdemu, niezależnie od wieku, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zagrażają nam częstsze infekcje wirusowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.