Trudno wyobrazić sobie bardziej orzeźwiający napój na letnie upały, niż świeża lemoniada. Jeśli w dodatku przygotujesz ją samodzielnie w domu, będziesz mieć całkowitą kontrolę nad jej składem – żadnych barwników i sztucznych substancji! Może jednak zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę, która będzie naprawdę pyszna? Jest dobra wiadomość- przygotowanie tego wakacyjnego napoju jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Poznaj 5 przepisów na lemoniadę, wypróbuj każdy z nich i znajdź swój ulubiony!

1. Klasyczna lemoniada cytrynowa

Na początku wyparz we wrzątku i wyszoruj pięć cytryn. Z trzech wyciśnij sok, a potem przelej go przez sitko, by żadne pestki nie znalazły się w napoju. Dwie pozostałe cytryny pokrój na plasterki. Do dzbanka nalej litr wody mineralnej, sok z cytryn i cztery łyżki cukru. Całość wymieszaj dokładnie, by cukier całkowicie się rozpuścił. Na koniec wrzuć do dzbanka plasterki cytryny i schłodź lemoniadę w lodówce. To najprostszy, a jednocześnie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przepisów na lemoniadę. Ten chłodzący napój przygotujesz w kilka minut. Orzeźwienie gwarantowane!

2. Klasyczna lemoniada w ulepszonej wersji

Lemoniada z podanego powyżej przepisu może być doskonałą bazą do różnych modyfikacji. Za pomocą kilku składników można całkowicie zmienić jej klasyczny smak na nieco bardziej wyrafinowany.

Jak zrobić lemoniadę w ulepszonej wersji? Oto kilka propozycji:

  • użyj pół litra wody mineralnej i pół litra wody gazowanej,
  • dodaj kilka plastrów pomarańczy,
  • zamiast cukru białego zastosuj cukier brązowy lub miód,
  • dwie cytryny zastąp limonkami,
  • dodaj do napoju kilka listków świeżej mięty lub melisy.

To tylko kilka pomysłów na to, jak urozmaicić podstawową wersję słynnego napoju cytrynowego. Dzięki odrobinie kreatywności możesz samemu tworzyć przepisy na lemoniadę. Nie bój się eksperymentów- być może przypadkiem odkryjesz jakąś niesamowitą kompozycję smaków!

3. Słodka lemoniada brzoskwiniowa

Soczyste i pełne naturalnej słodyczy brzoskwinie, idealnie nadają się do stworzenia lemoniady. Do jej przygotowania potrzebujesz jednej szklanki świeżego soku cytrynowego, litra wody, pół szklanki cukru, no i oczywiście brzoskwiń. Ponieważ są to wyjątkowo słodkie owoce, na litr wody wystarczy ćwierć szklanki soku wyciśniętego z brzoskwiń. Do lemoniady warto dodać także owoce brzoskwini pokrojone na małe kawałki, a także parę liści bazylii. Kompozycja kwaśnego i słodkiego smaku z ziołową nutką to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

4. Wakacyjny hit – lemoniada arbuzowa

Arbuzowa lemoniada
Źródło: Pixabay.com

Najlepsze przepisy na lemoniadę muszą uwzględniać wersję arbuzową- prawdziwy hit każdego lata. Arbuzy w większości składają się z wody, dlatego uzyskanie z nich soku jest niezwykle proste. Poza tym mają delikatny, przyjemny smak, a powstały napój nie będzie zbyt słodki ani mdły. Pół kilograma miąższu z arbuza należy dokładnie zmiksować blenderem wraz z sokiem cytrynowym. Kiedy uzyskasz gładką masę, połącz ją z litrem wody i kilkoma łyżkami cukru. Warto dodać liść mięty lub łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz limonki. Po połączeniu wszystkich składników należy jeszcze raz zmiksować je blenderem, a potem włożyć do lodówki. Kostki lodu sprawią, że lemoniada będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca!

5. Oryginalna lemoniada truskawkowo-ogórkowa

Ogórek ma łagodny, ale charakterystyczny smak, który nie przytłoczy innych składników lemoniady i będzie doskonale je równoważył. W Internecie można znaleźć wiele pomysłów jak zrobić lemoniadę ogórkową. Jednak najczęściej ogórek łączy się z truskawkami. Aby przyrządzić średniej wielkości dzbanek napoju, użyj co najmniej jednego, świeżego ogórka, dwóch limonek albo cytryn oraz kilkunastu truskawek. Wszystko pokrój na drobne plasterki. Możesz także zmiksować ogórka i truskawki w blenderze. Składniki należy umieścić w dzbanku i zalać wodą mniej więcej do połowy jego wysokości. Ze smakiem ogórków świetnie komponują się takie zioła, jak mięta, bazylia, rozmaryn, oregano, czy też bazylia. Wybierz te, które najbardziej lubisz i dodaj w dużej ilości do swojej lemoniady. Napój koniecznie pozostaw na kilka godzin w lodówce- wtedy nie tylko się schłodzi, ale także nabierze bardziej intensywnego smaku.

Artykuł napisała:
Zuu – z wykształcenia grafik komputerowy, a z zawodu copywriter.
Miłośniczka poezji współczesnej, starego rocka oraz domowych słodkości.

Źródła:

  • https://stopnadwadze.pl/porady/przepisy-odzywianie/szejki-koktajle-i-drinki/owocowe-lemoniady-na-lato/.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.